Sit back and relax ok. Today I wanna share one good recipe. Yellow curry [nama gedik in English] atau gulai kuning. Biasa kita buat as lauk nasi berlauk dan boleh juga buat cecah roti canai..yummehhh....haiii terasa nak masak esoklah for dinner. :) Anyway, happy sharing!!! and cooking....
Bahan-bahannya :-
A
Ikan tongkol/aya/kembong
timun [potong sesuka hati :p]
santan segar/ kotak
garam
gula
asam keping [1/2 keping]
air
B [kisar lumat]
cili kering
lengkuas [2-3 hiris]
bawang merah
bawang putih
kunyit
sedikit belacan
Cara-caranya :-
Tumiskan bahan B sehingga naik bau. Masukkan santan,gula dan garam. Kacau dengan api sederhana. Masukkan ikan dan asam keping. Jika terlalu pekat, bolehlah nak tambah air. If using santan segar yang dah memang sedang elok likat, go on.Kemudian masukkan timun sebelum ikan masak sepenuhnya. Pastikan rerajin kacau supaya santan tak berketul yerr..... :)
p/s: This kuah best makan dengan nasi+ikan selar goreng garing + sambal belacan.... Sila kecur sekarang :p
3 comments:
glupppp!! lapar wehhh... teringin nak cuba la..tq for resepi :)
kannn...nad nak buat mlm ni kot...xpun esok since mr A off esok
lupe habaq....ikan tu sila kukus dulu...baru slurppppppp
Post a Comment