[Bila aku perlukan pemerhati melebihi pendengar....]

Tuesday, February 10, 2015

Recipe : Nasi Ayam SukeHati

This recipe was specially dedicated to my friend, Pojie from Sarawak, since she babbled about how bored she was cooking the same dishes everyday at home in Kuching.

So, let's get started!

Bahan-bahan :-

{Nasi}
2-3 pot beras dibasuh bersih
halia - 1-2 inch dihiris tebal2
bawang putih - 2-3 ulas diketuk
serai - 2 btg diketuk
kiub ayam - 2
3-4 pot air
marjerin - 2 tbs

{Sup}
Ayam - 1/2 ekor dipotong sederhana
Lada hitam serbuk - 1 tbs
Halia - 1 inch dihiris tebal2
Bawang putih - 2-3 ulas diketuk
sup bunjut - 1 paket [kalau suka sup kaw2] <<optional>>
bawang merah/ besar - dicincang 2-3 tbs
garam 1/2 tbs @ secukup rasa
Air - 3-4 cawan

{Lauk Ayam}
Toskan ayam yang dimasak bersama sup - separuh masak
sos tiram - 3-4 tbs
kicap manis / saus manis ABC - 2-3 tbs
garam - 1/2 sudu kecil
Minyak untuk menggoreng

{Sos Cili}
Cili padi merah- 2-3 biji
Cili hidup/besar merah - 2-3 biji
gula - 1/2 tbs
kuah sup 3-4 tbs


Cara memasak :-

{Nasi}
campurkan semua bahan dalam periuk nasi letrik dan masak mcm biasa...

{Sup}
Didihkan air bersama semua bahan2.
Ayam ditoskan setelah separuh masak [saiz berkurang 3/4 drp saiz asal]

{Lauk Ayam}
Panaskan minyak [secukupnya hingga ayam tenggelam separuh] dengan api sederhana,jangan terlalu perlahan..
Setelah minyak betul2 panas, barulah masukkan ayam yang sudah digaul bersama sos tiram, kicap manis & garam....
Goreng sehingga ayam nampak berkilat [tak perlu lama sbb ayam dah separuh masak sewaktu direbus tadi]

{sos cili}
semua bahan dikisar bersama sehingga lumat

Hidangkan semua dan selamat mencuba!!!

p/s: daun sup dan bawang boleh dihiris sebagai hiasan..untuk sup!




2 comments:

zazanizam said...

terbaik ! mesti tambah 2,3x kan hehehe..

Unknown said...

kak za... memeeelaaa....kahkahkah

 

Template by BloggerCandy.com