Bahan-bahannya:
Kimchi - 3 sudu besar
Cili paste [either cili kering blended or ready-made] - 3 sudu besar
Bawang merah [mayang halus] - 3ulas
Bawang putih [optional sebab kimchi dah ade taruk bawang putih] - 2 ulas
vegetables [optional: carrot/broccoli..etc]
fish sauce - 2 sudu besar
oyster sauce - 1 sudu besar
cendawan [optional]
air - 500-750ml [suka hati nak pekat mana]
garam
gula
perasa
minyak masak - 2 sudu besar
minyak bijan [optional: 1 sudu kecil]
Cara-caranya:
Panaskan periuk sederhana besar dengan api sederhana juge.
Masukkan minyak masak....masukkan bawang merah..bawang putih...dah naik bau masukkan cili paste.
Nampak dah hampir garing masukkan vegetable...kimchi...all the sauces...and minyak bijan..then gaul rata...baru masuk air dan kuatkan api...bila mendidih ..masukkan cendawan,gula dan perasa..... garam letak last bila sup dah betul2 lama mendidih...
*kalau suke ala masam...sila letak satu sudu sos cili*
p/s: boleh dimakan dengan nasi/ daging grilled/ayam/mee/dll......tahap kepedasan depends on you..nak pedas ketuk cabai masukkan jek masa letak garam last tu.....
4 comments:
Pic plzzzz..
sila tengok contoh.....dlm periuk lagi...ehehehhehehe
Sedap ke?? Xpenah mkn..
ikut tekak aku...sedap...sbb ala2 tomyam...tp kimchi tu jd penambah perisa
Post a Comment