[Bila aku perlukan pemerhati melebihi pendengar....]

Wednesday, December 24, 2014

Recipe : Miscellaneous

Masak Lemak Cili Padi Ayam, Mix Vege, Budu & Tilapia Sambal Ijo (Hijau)

Hi all!!
Well, dah lama tak good2 share recipe. Bukan ape, menulis ni lama pendam tapi bila bertangguh lama2 hmpeh tak buat terus. So, today these are the recipes I would like to share from my HUMBLE kitchen!

Masak Lemak Cili Padi Ayam [can use fish or any seafood also]

Bahan2 [Ingredients]:-

Ayam [or any seafood]
Serai [ketuk2]
Kunyit , Bawang Merah+putih, Cili padi [blend/tumbuk halus]
Asam keping [aku pakai sekeping jek]
Santan [aku pakai sekotak kecil]
Garam,gula & perasa
Minyak masak [sikit jek]


Cara2 masak:-

Tumis bahan yang blender sampai naik bau.
Then, masukkan serai, ayam, asam keping & santan.
Kacau and check api nak perlahan jek, sebab takmo pecah minyak [eh yeke?!]
Biar sampai ayam dah smaller 1/4 gitu daripada original size. [kalau ikan lagi kejap kan] then only you insert the seasoning [gula,garam &perasa].
Keep stirring [petua kacau makanan berkuah - Jangan angkat senduk keluar dari the soup; nanti tak sedap]
So, biar mendidih and rasalah agak2 sedap dah kat mulut hangpa then siaplah.... tak lama pon masak ni... orang bujang ka, dah kawen ka, traveller ke... boleh masak ni!!!

Next.......

Mix Vege saute

Bahan2:-

Lobak merah [carrot lah! - kasi potong sama besar dengan broccoli]
Broccoli [potong2 kecil]
Bawang merah [potong sederhana]
Bawang putih [cincang]
Black pepper [ground]
Cili padi/ Capsicum [optional]
Garam+gula+perasa
Minyak masak+marjerin

Cara2 masak:-

Panaskan minyak and masukkan bawang merah+putih.
Then masukkan vegetables, black pepper, marjerin.
Then dah layu sikit sayur, msukkan seasoning..
Taraaaa... siap!!!


Next......

Tilapia Sambal Ijo

Bahan2:-

Tilapia ....tak kisahlah itam ke merah[opkos]
garam+perasa+serbuk kunyit [gaul ngan ikan]
Minyak masak untuk goreng ikan2 kome

Cili Hijau Besar + bawang merah + bilis + belacan + gula + garam + perasa [blend]
Asam keping [sekeping jierr]
Serai [optional]
Minyak masak skit jek


Cara2 masak:-

Panasakan minyak...api sederhana
Goreng ikan garing2.
Angkat.....toskan....

Then, panaskan minyak skit.
Tumiskan sume bahan yang blended.
Masukkan asam keping + serai.
Biar sampai kering..... then tutup api
Tuang atas  ikan2 kome rata2...


Aha...senang jek.... all recipes can be provided in less than 1 hour...

Selamat Mencuba!!!!

p/s: details pasal recipe boleh tanya personally kat comment or emailke
nadia.farehah@gmail.com

Untuk IG/ Blog review: kedai makan korang [your cafes/restaurant/shop]
boleh email ke email yang sama k!


0 comments:

 

Template by BloggerCandy.com