Selalu makan Kimchi Soup... this time makan soup lain plak sebab kehabisan stok Kimchi di rumahku..... this fusion soup sangat mudah.... Sape yang ade stove khas untuk buat steamboat boleh try la buat this as soup base....... As for me and family, belom beli that stove sebab 3 orang jek and masing2 busy di luar rumah....weekend pon belom tentu dapat makan bersama....WELL ........ I share la this recipe k!!!!
Bahan-bahannya:
Tom yam cube [Knorr/Maggi ke up to U... I pakai Maggi hari tu] - 2 cubes
bawang merah - 3ulas [mayang halus]
bawang putih - 2ulas [ketuk]
Cili paste - 3 sudu [kalau suke pedas ketuk cili padi]
Asam Jawa - 1 sudu besar [Adabi punye I pakai]
garam
gula
perasa
fish sauce - 3 sudu besar
oyster sauce - 2 sudu besar
Vegetables [jagung muda/carrot/kobis bunga/etc...]
Mixed Balls [Sepaket-ade sotong/ketam/udang/ikan]
Air - 4 cawan
Cara-caranya :
Panaskan periuk berisi air......masukkan bawang putih and bawang merah........dah mendidih sikit masukkan cubes,cili paste, asam jawa, fish sauce, oyster sauce and the vegetables.....
Lepas semua dah macam sebati....masukkan gula, perasa dan garam...... dalam 15 minutes tu masukkan mixed balls....... api biar sederhana k...jangan kuat sangat...... dalam 10 minutes tutup api dan hidang!!!!
Selamat mencuba.... Boleh dimakan begitu sahaja untuk those yang on diet....... Nasi or noodles.....ikut perut dan selera masing2 lah.... Boleh cube time bulan puasa nanti.....Sahur anda lebih sedap dan tak boring!!!!
Fusion Soup!!!!! |
p/s : i normally letak sikit dried parsley...dlm sesudu kecik in any meals I made...sebab katanya parsley elok untuk kesihatan... just sharing !!!!!!!
0 comments:
Post a Comment