This entry actually a quick guide to those yg tgh craving nak makan Sardin Mentah - mereka mostly my friends yg pernah berkongsi lauk ini with me at the hostel years ago.... So this entry is specially for you guys [especially Linie ]
Enjoice...
Bahan - bahan :-
1 tin sardin [ikut sukelah what size ikut nafsu memasing okeng]
Bawang holand/ Bawang Besar potong halus or dadu..ikut suke banyak mana [preferrably]
Cili padi potong halus2 [ikut kepedasan yg korg nak lah kan..lidah korg..not mine]
Kicap dalam 3-4 sudu besar [jgn byk sgt takut masin/manis lelebih plak]
Limau nipis/Limau kasturi 6-7 sudu besar [either one lah..tapi makesure taruk lelebih sbb nk hilangkan hanyir ikan]
garam n ajinomoto skittt...... [suh letak jgn byk tye..nnt tak sama rasa marah plak]
Cara - caranya :
Masukkan encik sardin tersayang [haruslah bukak tinnya dulu..nak manja2 suh cik abg buka bg yg dah bersuami la....ok Linie jgn jeles...] kat dalam bowl yg sesuai dgn jumlah isi kandungannya..takkan tin besar letak lam mangkuk kecik...Sekeh jugak ni....
Then masukkan bawang,cili,kicap,asam limau tu......then letaklah garam skit n ajinomoto [dah mcm duta ajinomoto...jgn letak byk kalau taknak botak cepat..]
Tara........Gaullah...itupun nak bagitau ke???? Jgn ganas2 sgt nnt hancur ikan tak feel la..Lainlah mcm Huda suke wat sandwich jek....
Sekian....... Enjoy the recipe........
p/s : Hah....bukan susah pun kan..kata pun sardin Mentah.....mentahlah..jimat gas umah korg...yg mmg kedekut tu... :P
0 comments:
Post a Comment