[Bila aku perlukan pemerhati melebihi pendengar....]

Tuesday, December 25, 2012

Recipe : Sardin Mentah Linie


This entry actually a quick guide to those yg tgh craving nak makan Sardin Mentah - mereka mostly my friends yg pernah berkongsi lauk ini with me at the hostel years ago.... So this entry is specially for you guys [especially Linie

Enjoice...

Bahan - bahan :-

1 tin sardin [ikut sukelah what size ikut nafsu memasing okeng]
Bawang holand/ Bawang Besar potong halus or dadu..ikut suke banyak mana  [preferrably]
Cili padi potong halus2 [ikut kepedasan yg korg nak lah kan..lidah korg..not mine]
Kicap dalam 3-4 sudu besar [jgn byk sgt takut masin/manis lelebih plak]
Limau nipis/Limau kasturi 6-7 sudu besar [either one lah..tapi makesure taruk lelebih sbb nk hilangkan hanyir ikan]
garam n ajinomoto skittt...... [suh letak jgn byk tye..nnt tak sama rasa marah plak]

Cara - caranya :

Masukkan encik sardin tersayang [haruslah bukak tinnya dulu..nak manja2 suh cik abg buka bg yg dah bersuami la....ok Linie jgn jeles...]  kat dalam bowl yg sesuai dgn jumlah isi kandungannya..takkan tin besar letak lam mangkuk kecik...Sekeh jugak ni....

Then masukkan bawang,cili,kicap,asam limau tu......then letaklah garam skit n ajinomoto [dah mcm duta ajinomoto...jgn letak byk kalau taknak botak cepat..]

Tara........Gaullah...itupun nak bagitau ke???? Jgn ganas2 sgt nnt hancur ikan tak feel la..Lainlah mcm Huda suke wat sandwich jek....


Sekian....... Enjoy the recipe........


p/s : Hah....bukan susah pun kan..kata pun sardin Mentah.....mentahlah..jimat gas umah korg...yg mmg kedekut tu... :P

0 comments:

 

Template by BloggerCandy.com